PREVENIREA ȘI COMBATEREA ANTISEMITISMULUI, XENOFOBIEI, RADICALIZĂRII ȘI A DISCURSULUI INSTIGATOR LA URĂ – RESURSE
- Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură 2024-2027
https://cancelarie.gov.ro/wp-content/uploads/2024/03/Anexa-1.pdf
- Ghid metodologic pentru predarea disciplinei Istoria evreilor. Holocaustul (aprobat prin OME nr. 5344/2023)
- Alianța Internațională privind Comemorarea Holocaustului (IHRA) – RECOMANDĂRI PRIVIND PREDAREA ȘI ÎNVĂȚAREA CU PRIVIRE LA HOLOCAUST
https://www.edu.ro/sites/default/files/IHRA-Recomandari%20Predare%20Invatare%20Holocaust.pdf
Educație împotriva antisemitismului, intoleranței și discriminării în România: elemente esențiale pentru formarea profesorilor
În perioada 28-29 mai, UNESCO și Ministerul Educației din România, în parteneriat cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) au organizat Seminarul Internațional cu tema Educație împotriva antisemitismului, intoleranței și discriminării în România: elemente esențiale pentru formarea profesorilor.
Evenimentul a cuprins sesiuni susținute de invitați din țară și din străinătate și s-a adresat actorilor cu rol în formarea și îndrumarea cadrelor didactice cu privire la abordarea antisemitismului, a intoleranței și discriminării în educație, precum și a educației despre Holocaust. Din partea Casei Corpului Didactic Constanța a participat doamna director, prof. dr. Andreea-Mihaela Artagea.
Atelierele de lucru au constituit o oportunitate pentru participanți de a împărtăși cunoștințe, bune practici, precum și de a discuta despre provocările și oportunitățile din acest domeniu.
Tematicile tratate în cadrul seminarului au făcut referire la utilizarea unor resurse pedagogice inovative pentru educația despre Holocaust și genocidul împotriva romilor, la abordarea prejudecăților și atitudinilor părtinitoare ale elevilor și cadrelor didactice, la creșterea rezilienței față de teoriile conspirației, la distorsionarea adevărului istoric și negarea Holocaustului. S-au pus în discuție aspecte referitoare la dezvoltarea gândirii critice și la abordarea eficientă a manifestărilor antisemite, de prejudecată sau intoleranță în mediul educațional prin modalități de sprijinire a cadrelor didactice.
Resurse publice CRED
ACADEMIA ABC
Platformă educațională gratuită cu materiale didactice pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și instrumente digitale (resurse interactive online cum ar fi: prezentări interactive, rebusuri online, reține și învață online, calcule matematice interactive, jocuri Găsește cuvintele, roți educative interactive, jocuri de memorie, labirint online, X și O); pentru școala online – teste, recapitulări și evaluări inițiale, semestriale, finale, fișe de lucru, lecturi.
Utilizarea platformelor educaționale în procesul de predare-învățare-evaluare – tutoriale
Kinderpedia – formator Silviu Pricop
24edu – formator Elena Dragomir
Școala 365 – Office și Teams – formator Gina Șerban
Utilizarea platformelor educaționale în procesul de predare-învățare-evaluare
Casa Corpului Didactic Constanța, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, lansează programul de instruire ”Utilizarea platformelor educaționale în procesul de predare-învățare-evaluare”. Programul se înscrie în direcția prioritară a Ministerului Educației și Cercetării privind organizarea activităților de formare continuă în sprijinul personalului didactic din învățământul preuniversitar, în scopul asigurării procesului de predare-învățare-evaluare, inclusiv în sistem online, reglementate prin OMEC nr. 4862/08.07.2020.
Programul va avea două componente, după cum urmează:
1. În perioada 17 august – 21 august 2020 – instruirea persoanelor-resursă desemnate de unitățile școlare – o serie de 5 webminarii.
2. În perioada 1 septembrie-11 septembrie 2020 – organizarea de ateliere de lucru la nivelul fiecărei unități școlare (4 ore/atelier) de către persoanele-resursă, privind utilizarea instrumentelor oferite de platforma educațională implementată de unitatea școlară.
În acest sens, vă rugăm să citiți cu atenție adresa de mai jos și să completați datele din formularul postat la adresa: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdV_EMGrPqyyrB-L38SrcXnA_1kmqTaMiNghhCVtpuij3-fNg/viewform, până vineri, 07.08.2020, ora 11.00.
ADRESA NR. 3257A-CCD
Tabel prezenta_u.s.
Prof. Dr. Andreea-Mihaela ARTAGEA
#ÎnvățămÎmpreuna #CREDînEducație
Având în vedere prevederile OMEC nr.4135/21.04.2020 de aprobare a Instrucțiunii privind asigurarea continuității procesului de învățare la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar, Casa Corpului Didactic vine în sprijinul unităților de învățământ pentru activarea platformelor și utilizarea eficientă a acestora.
Pentru asigurarea asistenței tehnice de care aveti nevoie,vă rugăm să solicitați informații printr-un email trimis la adresa claudia.calin@educred.ro
Pachetul G Suite for Education conține servicii de bază pentru educație, disponibile gratuit pentru orice unitate de învățământ.Pentru activarea gratuită a pachetului de servicii clasa viitorului ( G Suite for Education și Office 365 A1), accesați www.clasaviitorului.ro, După activare, aplicația ADMA-SIIIR pusă la dispoziție de EduApps, facilitează adminstrarea serviciilor G Suite și generează pe baza datelor din SIIIR conturi, grupuri, organizații, etc.
Serviciile incluse în pachetului G suite for education – aici
Crearea testelor computerizate – aici
Instrumente online utile în educație ( rosioru.ro) – aici