Instrumente digitale

Instrumentul digital din biblioteca școlară

 

Pentru a veni în sprijinul colegilor noștri bibliotecari, Casa Corpului Didactic Constanța lansează proiectul ”Instrumentul digital din biblioteca școlară”. Începând cu această lună, vom prezenta un instrument digital care poate fi utilizat în online și, totodată, în cadrul activităților din bibliotecile școlare.

NOIEMBRIE – CHATTER PIX

NOIEMBRIE – facem prezentări și ne promovăm biblioteca pentru cei mai mici!

În luna noiembrie, în cadrul proiectului ”Instrumentul digital din biblioteca școlară”, vă propunem o aplicație ce le permite preșcolarilor și școlarilor din clasele primare să-și exprime creativitatea, învățând să realizeze, cu ajutorul unor imagini vorbitoare, felicitări animate și scurte prezentări: CHATTER PIX – pentru Android și iOS.

Bibliotecile școlare cărora le trec pragul virtual elevii de vârste mai mici pot folosi Chatter Pix pentru realizarea prezentărilor de carte, de colecții (popularizarea resurselor și a noilor documente) sau pentru transmiterea unor mesaje legate de serviciile de bibliotecă disponibile în această perioadă.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.duckduckmoosedesign.cpkids&hl=ro&gl=US

Exemplu

 

 

OCTOMBRIE – tur virtual

În luna octombrie, în cadrul proiectului ”Instrumentul digital din biblioteca școlară”, vă propunem o serie de resurse culturale regăsite în mediul online de care puteți dispune în cadrul activităților din biblioteca școlară. Fie că le utilizați ca materiale de sprijin pentru profesori, fie că parcurgeți dumneavoastră, alături de elevi, un tur virtual prin muzeele lumii, sursele indicate reprezintă instrumente necesare în noul spațiu al bibliotecii școlare virtuale.

 

  1. Muzeul digital din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române:

Link: https://mnlr.ro/muzeul-digital/

  1. World Digital Library:

Link: https://www.wdl.org/en/

  1. Histography:

Link: https://histography.io/

  1. Observatorul Astronomic, Institutul Astronomic al Academiei Române (Tur virtual stereo 3D, necesită ochelari 3D):

Link: http://www.zona3d.ro/work/2017/Institutul_Astronomic_Academia_Romana_Tur_Virtual_Stereo3D/Zona3D_OBSERVATOR_BUCURESTI_VR3D/Institutul_Astronomic_Tur_Virtual_Stereo3D_Zona3D.ro.html

  1. Complexul Muzeal Național ”Astra” Sibiu:

Link-uri: http://www.sibiu360.ro/obiective360/muzee-sibiu/muzeul-astra/muzeul-satului-sibiu-01/tur-virtual.php?vt=enabled&iframe=true&width=960&height=480

http://sibiu360.ro/obiective360/muzee-sibiu/muzeul-emil-sigerus/muzeul_emil-sigerus_05/tur-virtual.php?vt=enabled&iframe=true&width=960&height=480

SEPTEMBRIE – Jamboard

 

Vă propunem, ca instrument digital al lunii septembrie, JAMBOARD, parte din cadrul aplicațiilor Google. JAMBOARD reprezintă o tablă interactivă, digitală, cu ajutorul căreia bibliotecarul școlar și elevii unei clase pot să pună în comun idei, să colaboreze în timp real și să salveze rezultatul muncii lor pentru ca acesta să poată fi accesat și reutilizat de pe orice dispozitiv.

Mai jos, puteți să vă familiarizați cu această aplicație și cu potențialul ei în cadrul activităților din biblioteca școlară, derulate în online.

 

Link către aplicația JAMBOARD:

https://edu.google.com/products/jamboard/?modal_active=none

 

Link către un tutorial video JAMBOARD (limba engleză, tutorial aflat sub egida Creative Commons):

https://www.youtube.com/watch?v=0_3b9cuxoSI&ab_channel=DearDISes